Jag studerade den andra praktikkursen inom min lärarutbildning i utlandet, under höstterminen 2019. Redan innan jag började läsa till lärare hade jag bestämt mig för att göra en praktikperiod utomlands och jag visste att jag ville åka till Spanien, delvis för att min pappa kommer från Gibraltar och jag kände att det här var en chans jag inte fick missa.

Mina första intryck var helt fantastiska. Alla elever var underbara och det fanns ett samspel mellan lärarna som jag inte hade upplevt innan. Att få göra sin praktik utomlands i en mindre klass gav massor av fördelar.

Min egen undervisning kunde verkligen utmanas och jag fick chansen att brottas med problem som man kan ha svårt att hinna med i klasser med många elever. Jag hade en fantastisk handledare och vi kunde bolla idéer och lägga upp undervisningen tillsammans eller separat.

Att tänka på inför utlandsstudier är att fixa ett boende. Jag gick med i massor av Facebookgrupper och la upp inlägg om mig själv och vad jag sökte för typ av boende och lokalisering. Jag visste att kollektivtrafiken i Spanien inte alltid är så pålitlig som den i Stockholm, så jag valde att ta ett boende som låg på 15-20 minuters gångavstånd från skolan.

Jag lärde mig så otroligt mycket under min tid i Fuengirola. Jag har fått nya perspektiv på läraryrket och min egen roll som lärare. Det jag tar med mig är hur olika barn är, på ett bra sätt. Eftersom jag endast hade tolv elever kunde jag skapa en relation till alla och snabbt upptäcka elevernas olika styrkor och svagheter, de blev inte bara "en i mängden". Framöver när man har sin egen klass så kommer man självklart att lära känna alla barn, men det är svårt att bilda en relation till 25 kontra tolv elever under 21 dagar.

Jag kan verkligen rekommendera dig att åka utomlands och göra din lärarpraktik. Det är en fantastisk upplevelse och man bör inte missa den chansen som Stockholms universitet erbjuder!

Fuengirola, november 2019
Zenobia Gomez White