Hej, jag heter Nellie. Jag går grundskollärarprogrammet inriktning F-3. Under december 2016 hade jag VFU under tre veckor på Svenska skolan i San Agustin, på Gran Canaria. Det var en lärorik resa då jag fick se en annan sorts skolsituation, men också utmana mig själv då jag aldrig rest själv och det var spännande.

Skolan ligger centralt i San Agustin och bredvid ligger Svenska kyrkan och några affärer som säljer svensk mat. Det kändes lite som att vara i Sverige, fast det konstiga var att det var väldigt varmt och ljust för att vara december månad.

Jag fick bo hos ett äldre svenskt par som hade ett sommarhus. De hade ett rum i sin källare som jag fick bo i. Där fanns toalett, dusch och kök så jag hade allt jag behövde. Deras hus låg i ett område där det fanns pool, så det var härligt att ta ett dopp efter jobbet. Jag hade gångavstånd till skolan och det var fint att se solen gå upp innan dagen satte igång!

Fin stämning

Skolan hade ungefär ett 60-tal elever, de har en förskola och elever från förskoleklass till gymnasiet. Klassen som jag hade var en F-1:a. Det var 14 elever och det var väldigt olika hur långt eleverna hade kommit. Därför var det ibland svårt att planera lektioner som alla skulle klara av och som skulle vara tillräckligt utmanande. Vissa elever gick där året runt, medan några var där bara en eller tre månader. Då var det också en utmaning att möta alla elever där de var i sin utveckling. Det som gjorde det lättare var att man inte hade så många elever och då kunde man lägga tid på var och en mycket mer. Något jag också märkte på en sådan liten skola, är att alla elever är så snälla mot varandra. Det fanns nästan inga konflikter, jag kan inte komma på någon när jag tänker efter. De äldsta eleverna går och äter tillsammans med de små, och alla leker med alla. Lärarna är engagerade och villiga att göra mycket för att skolan ska fungera. Det är en fin stämning på skolan och det känns väldigt familjärt.

Det fanns många utmaningar jag fick ta mig an. Jag undervisade i både svenska och matematik. Det roligaste var att undervisa utomhus, då eleverna kunde använda hela kroppen och man hade lite mer utrymme. Det som var svårt då var att de inte har en naturlig plats och det kan bli lite rörigt. Men att ha lektion utomhus i strålande sol, i mitten av december, är inte så pjåkigt!

Börja i god tid

Tips för dig som vill göra din VFU utomlands är att du börjar i god tid med att boka biljetter och leta boende, efter det löser sig allt. Då blir det ofta billigare också. Kom alltid med ett öppet sinne och låt det ta lite tid att komma in i saker. Det är trots allt väldigt stor skillnad från skolor jag varit på i Sverige. Prata med andra som har varit utomlands eller på samma ställe som du ska till, då känner man sig mer lugn inför sin resa.

Jag är väldigt glad att jag åkte och gjorde min praktik utomlands. Riktigt skönt att komma ifrån decembermörkret också och få lapa lite sol. Det var kul att se ett nytt ställe och jag behövde göra något sådant här för mig själv. Få utmanas lite och göra något som man inte gjort förr. Att få utvecklas i sin lärarroll är också spännande, jobbigt och jätteroligt. Jag uppmanar alla som kan att åka och göra sin praktik utomlands. Det kommer jag minnas länge!

//Nellie (instagramkonto från min resa – nellsanpagrankan)