Kerstin Cronholm i Zaragoza.

Min utbytestermin i Spanien är bland det bästa jag gjort! Zaragoza, där jag bodde, är en oerhört mysig stad och perfekt att bo och plugga i. Studentlivet är bra, man kan gå eller cykla överallt och det är bra förbindelser till Madrid och Barcelona (snabbtåget tar drygt en timme).

Billigt boende

Det är lätt att hitta boende och det är billigare än i Sverige (jag betalade cirka 3000 kronor för ett rum i en fin lägenhet som låg centralt). Jag ordnade boende i förväg via en annons (fick tips av mottagarinstitutionen), men de flesta jag lärde känna i Zaragoza hade fixat boende efter att de kommit dit. Jag skulle nog rekommendera det ändå, för då kan man gå runt och titta på lägenheter och hälsa på de andra som bor där. Det finns mycket att hitta på Facebook om man går med i Erasmus-grupper, men man kan också fråga andra studenter på plats.

Lätt att resa runt

Vintern är kall i Zaragoza (det blåser mycket), men våren kommer snabbt. Fast ett av mina bästa minnen är när jag följde med en kompis upp till Pyrenéerna och åkte snowboard. Det var så coolt! Det är lätt att resa runt i Spanien - jag åkte till Barcelona, Madrid, Sevilla, Valencia, Bilbao och San Sebastián under min tid i landet. Jag reste antingen med tåg eller BlaBlaCar. Jag tror att alla städer jag sett i Spanien är härliga att plugga i, men jag tror ändå att Zaragoza är bäst att bo i eftersom staden är lugn och trygg samt lagom stor vilket inte gör den så anonym.

Staden Zaragoza ligger i nordöstra Spanien.
 

Mindre att läsa

Jag upplevde nivån på studierna ungefär som i Sverige men det kan nog variera från kurs till kurs. Institutionen som jag läste på, Facultad de filosofía y letras, var väldigt traditionell i sin undervisning, som endast bestod av föreläsningar utan elevdiskussioner (fast jag tror att det är helt annorlunda på Facultad de educación). Vi behövde inte fixa någon litteratur under kursens gång då lärarna försedde oss med texter att läsa, och det var mycket mindre att läsa under terminens gång jämfört med i Sverige. Jag kände inte att jag hade så stor nytta av föreläsningarna, så jag ordnade istället fram litteratur (allt gick att låna på bibliotek) inför salstentor och inlämningar.

Något annat som kan vara bra att känna till är att betygen från Spanien inte förs in i Ladok utan den motsvarande svenska kursen markeras bara som tillgodoräknad utan något betyg (i alla fall var det så 2018). Det var synd, då jag fick väldigt bra betyg i Spanien. Givetvis lärde jag mig en hel del av studierna, men om jag hade känt till detta med betygen hade jag nog stressat lite mindre inför tentorna och inlämningarna.

Fick mersmak

Det enda dåliga med att plugga utomlands för mig var att jag fick mersmak och att det känns smärtsamt att studietiden i Spanien är över, men troligtvis kommer jag att återvända för att bosätta mig permanent i Spanien. Jag är så glad och tacksam för chansen att få plugga utomlands! Stort tack till min internationella koordinator Suk-hi Cho på Institutionen för språkdidaktik som hjälpte mig att göra detta möjligt!

Kerstin Cronholm