För mig har det alltid varit en självklarhet att åka utomlands inom lärarprogrammet i språk. Det är det sättet som man kan få upp språket samt uppleva den kulturen som man senare ska undervisa om i klassrummet. Så när tillfället gavs så tvekade jag inte, men frågan var vart jag skulle söka mig? Slutligen bestämde jag mig för att länder i Europa är så nära att åka till själv så jag valde ett land som jag aldrig hade tänkt på innan: Hong Kong.

Otroligt vänliga människor

Hong Kong är en underbar stad och en häftig miljö med naturen närmare ön vad man tror och otroligt vänliga människor, även om man inte alltid förstod dem. Människor överallt vid alla tidpunkter vilket var den största skillnaden gentemot Sverige, men man åker väl inte på utbyte för att få uppleva samma saker?

Det som kanske var svårt att vänja sig vid var att de flesta var vakna på natten och sov på dagen - även om de var i skolan så fick man snabbt vänja sig vid att se dussintals studenter sitta i biblioteket och sova. Maten, kulturen men även skolan var annorlunda men en riktig upplevelse. Först och främst så finns det seminarium men inget riktigt krav på att du ska prata som hemma i Sverige så ibland var det svårt att få igång en diskussion. Även hur de gjorde sina grupparbeten skiljde sig då man skötte i princip allting via datorn och aldrig möttes.

Delade rum med en kinesiska

Alla typer av sportanläggningar fanns det, och för mig som gillar att röra på mig var det toppen att kunna simma i en 50 meters utomhuspool på området för 3 kr/gång. Jag bodde på campus och delade rum med en kinesiska vilket gav vissa kulturchockar, men ingenting som vi inte kunde lösa. Nu kan jag lugnt säga att jag vet att man inte bör säga tack till kineser mer än max en gång i månaden för att vara hövlig.

Frånsett allting som fanns att uppleva i Hong Kong, att man alltid kunde åka och upptäcka nya saker, så var mina helger mest fyllda med utflykter. Då Hong Kong ligger nära många platser i Asien blev det lätt att kunna ta en helg i Japan, eller varför inte Borneo, Filippinerna eller Kambodja? Att se Asien och äta sig runt på de lokala restaurangerna i Hong Kong blev vad jag oftast gjorde när jag var ledig. Då många lokalbor gärna visar deras kultur så bjöds det på ormsoppa, sköldpadda och inälvor och det är inte varje dag man äter det, tur nog kanske.

Den politiska demonstrationen Occupy Central som visades på nyheter världen över hände medan jag var där och att få vara där och uppleva det var otroligt.

Har hjälpt mig att kunna anpassa lärandet

Allt detta som jag har varit med om både i vardagen och på fritiden i Hong Kong och övriga Asien kommer att hjälpa mig att förstå ett klassrum bättre och speciellt dem som har en annan kulturell bakgrund. Som lärare är det viktigt att kunna förstå alla elever för att kunna anpassa lärandet vilket jag nu upplever att jag kan. Också att jag sett en helt annan kultur och varit i den sitsen där man kommer till ett nytt ställe och ska fungera i en ny skola har jag tagit del av och de svårigheter som uppstår har jag själv fått se, något som kommer att kunna hjälpa mig.

Om du är i valet eller kvalet över att åka, om du ens funderar på att åka, så finns det bara ett svar, åk! Det kommer vara ett minne för livet och på många sätt kommer det att ge dig mycket i ditt framtida yrke. Detta är någonting som jag kommer att bära med mig hela livet och trots att det kan vara tufft ibland så väger allt det roliga upp, och ifall den ekonomiska delen svider finns alltid stipendium att söka som jag gjorde. Ingenting att förlora och massa minnen att vinna.

Lydia Sundh, ämneslärarprogrammet engelska och franska