Hösten 2019 åkte jag till Moçambique för att göra min verksamhetsförlagda utbildning (VFU) där. Det var en av de mest utvecklande och häftigaste upplevelserna i mitt liv, både som lärarstudent och person. Men innan jag berättar om mina erfarenheter vill jag ge dig några tips om den praktiska processen före resan. Lägg tid och energi på följande, det kommer att löna sig:

  • Kontakta din institutions internationella koordinator. Du får då svar på alla dina frågor som har med VFU utomlands att göra, och du får även veta vilka stipendier du kan söka.
  • Var ute i god tid med din ansökan. När du fått platsen bekräftad är det klokt att genast söka visum, eftersom det kan ta tid att få ett sådant. Kontakta din handledare på skolan så snart som möjligt så du får reda på vilka teman de kommer att jobba med när du är där, då hinner du förbereda dig.
  • Tänk på att det är ditt eget ansvar att boka flygbiljetter, boende och ordna eventuellt visum. Kom ihåg att gå igenom dina försäkringar också, även om universitetet bistår med en utlandsstudieförsäkring.

Det bästa är att vara ute i så god tid som möjligt med allting, dels för att det tar tid att förbereda allt men också för att mentalt börja bearbeta att ett stort äventyr närmar sig.

Åldersintegrerad klass

Jag gjorde min andra VFU på Skandinaviska skolan i Moçambiques huvudstad Maputo. Det är en relativt liten skola och min klass hade bara 14 elever. Det är en åldersintegrerad klass, så eleverna är i olika åldrar och går i allt från förskolan till årskurs tre.

Den fantastiska fördelen med en mindre klass är att undervisningen kan individanpassas. Som lärare är det också lättare att se och bekräfta alla elever. Den åldersintegrerade modellen tycker jag däremot har både för- och nackdelar. Det är bra att de äldre eleverna kan agera stöttepelare för de yngre, på så vis får de öva på att förklara det de kan och testa sina egna kunskaper, men samtidigt kan individualiseringen kännas som en tung uppgift eftersom åldersskillnaderna är så stora.

Rektorn, handledaren och de andra anställda på skolan var inkännande och gav mig frihet i de idéer och undervisningsplaner jag hade. Det gjorde att jag kände mig kreativ och helhjärtat kunde satsa på min utveckling som lärare.

Familjär känsla

Eftersom många föräldrar endast arbetar några år i landet är det hela tiden elever som börjar och slutar på skolan. Då blir det oerhört viktigt att arbeta med trygghet och gemenskap, vilket den här skolan gjorde. Jag upplevde en familjär känsla och både anställda och elever var tränade på att inkludera nya personer. När skolan är så liten har dessutom alla elever koll på varandra och om en av de yngre eleverna inte var i skolan kunde någon från högstadiet komma fram och undra varför. Det var som sagt en känsla av omhändertagande på skolan.

Många familjer från skolan umgås också efter skoltid, aktiviteter arrangeras på skolan och helgutflykter planeras. Det kan vara kul för dig att haka på, många är aktiva och nyfikna på vad landet har att erbjuda.

Fala portuguese

Moçambique har varit en portugisisk koloni och därför pratar människorna där portugisiska. Fala portuguese, prata portugisiska, och du kommer märka hur människor skiner upp och öppnar upp för samtal. Mitt tips är att resa med ett ödmjukt sinne, om du bemöter människor med respekt och kärlek så är det oftast det du får tillbaka.

Fram till 1975 var landet koloniserat och många lever än idag i påtaglig fattigdom. Trots det är moçambikierna glada och utstrålar en värme och generositet som är speciell. I huvudstaden är det livligt och det kan vara skönt att lämna trafiken och passa på att resa inom landet. Det finns milslånga oupptäckta stränder, fantastisk musik och frukt att njuta av.

Tips för utflykter

  • Njut av artistmarknaden i den centrala parken Parque dos Continuadores FEIMA, där kreativiteten flödar i form av målningar och hantverk. Sätt dig på utomhusrestaurangen Mamma mia och njut av goda färskjuicer.
  • Åk söderut till Ponta d'Ouro och skaffa dig ett dykcertifikat. Det är ett av världens mest omtalade dykställen, för det klara vattnet och det färgglada och rika djurlivet. Även Tofo Beach som ligger norrut är värt ett besök.
  • Ta en helg och åk till ett av Sydafrikas naturreservat och möt The Big Fives, savannens mest omtalade djur!
  • I Swaziland kan du njuta av Hlanes naturreservat och landets skönhet. Utmärkt för en helgutflykt.
  • Gå med i Facebook-gruppen What's up Maputo? och bli uppdaterad om evenemang i staden eller för att få goda tips. Det är ett bra forum för att försöka ordna samåkning någonstans.

Våga utmana dig själv

Åk gärna ner till landet lite innan din VFU börjar. Passa på att planera så att du förbereder studier, det är helt klart värt att studera lite extra för det här. Min resa satte mig utanför min comfort zone, så det var ett fint sätt att utvecklas. Det var så många situationer jag aldrig hade satts i ifall jag stannat i Sverige. Jag har fått uppleva äventyr och fått helt nya perspektiv, vilket fått mig att växa på både ett personligt och professionellt plan. Jag har också blivit mer intresserad och medveten om andra kulturer och andra sätt att leva och det har gjort mig mer förstående.

Att bygga relationer med elever och skolpersonal blir också en underbar resurs i din livsresa. Sverige är ett litet land som tillhör världen och varje steg som för oss närmare varandra är värt alla ansträngningar och utmaningar.

Hoppas du också tar till vara på den unika möjligheten att kunna göra din VFU utomlands, och att du reser med hjärtat på rätt plats.

Valeria, grundlärarstudent F-3