Svenska skolan i Wien.
Svenska skolan i Wien.

VFU utomlands var en fantastisk upplevelse! Min praktik började på en fredag och jag anlände till Wien samma dag på morgonen. Väl där skaffade jag mig ett österrikiskt SIM-kort och letade mig till Svenska skolan så snabbt som möjligt. Jag anlände tydligen mitt i lunchen, för när jag kom in genom dörren möttes jag av en lång kö skolbarn som väntade på sin mat.

Möjligt att se varje elev

Klasserna i de svenska skolorna utomlands är oftast mycket mindre än vad vi är vana vid i Sverige. I den klassen jag hade under min praktik gick det totalt åtta stycken elever. Detta öppnar, som ni kan förstå, upp för otroligt många möjligheter. Som lärarstudent kan du se varje elev mycket bättre, du kan på riktigt ta dig tid att lära känna deras behov på ett sätt som du annars inte skulle hinna med på en så kort period. De små klasserna gör det också möjligt att hålla lektioner som annars aldrig skulle gått. Du jobbar med en halv halvklass. Det var en upplevelse, tro mig.

Hjälpsamma med boende

Under min VFU-period (den var på tre veckor) bodde jag på ett hostel i ett sexbäddsrum. Det var omtumlande, då de flesta som bor på hostel ju inte ska upp till jobbet på morgonen, och därför ej heller går och lägger sig i tid på natten. Det var lite svårt att vänja sig vid, men jag lärde känna en numera god vän till mig som bor i Ryssland under min tid där. Jag var för övrigt och hälsade på henne i Sankt Petersburg i somras och vi åkte till Moskva tillsammans, men det är en annan historia.

Hur som helst så skulle jag inte rekommendera att bo på hostel medan du arbetar, även om jag trivdes där. Att hitta annat boende är inget problem egentligen, Svenska skolan kan hjälpa till att fixa en lägenhet, i samarbete med Svenska kyrkan finns det tydligen en övergångslägenhet för nyanlända svenskar.

Alla på skolan i Wien var otroligt hjälpsamma. Personalen på skolan flyttade till och med fram sin årliga jul-afterwork för att jag skulle hinna få vara med på den innan jag åkte hem. Det är jag otroligt tacksam för, för vi hade mycket kul. Vintertid är Wien fyllt med en massa julmarknader som säljer allt möjligt, däribland Glühwein, vilket då är den österrikiska motsvarigheten till glögg. En av skoldagarna gick vi även på utflykt med eleverna till en av de största julmarknaderna i Wien. Självklart dracks då ingen glögg, men barnen gick runt bland de olika stånden, tittade och handlade och sedan fanns det även en skaparverkstad för barn som de fick gå på. Det märktes tydligt att upplevelsen var mycket uppskattad.

Snabbt hemmastadd

Jag har aldrig tidigare lärt känna en stad så fort. I och med den vardagsrutin jag fick in genom praktiken på skolan, gjorde jag mig snabbt hemmastadd. Så förutom att se staden, ta det steget längre och hitta någon aktivitet att göra! Själv träffade jag ett trevligt gäng österrikare med vilka jag spelade beachvolleyboll varje lördag. I en sporthall såklart, det är inte varmt i Wien på vintern. Efter volleybollen gick vi ut tillsammans och hade kul.

Bratislava, Slovakiens huvudstad, ligger bara omkring en timme bort med tåg. Där är både hemtrevligt och så pass litet att man hinner se hela staden över en helg.

Så åk nu bara, jag har då inte ångrat mig.

Daniel, lärarstudent åk F-3