Hej, jag heter Minna och går grundlärarprogrammet inriktning F-3. Jag gjorde min tredje praktik på Europaskolan i Bryssel.

Europaskolor har ett helt annat upplägg än svenska skolor och ju fler olika situationer du har tillfälle att observera desto mer kunskap får du. I den skolan finns det 13 sektioner, där alla sektioner har olika modersmål. Det innebär att majoriteten av alla elever på skolan är minst tvåspråkiga, så även de svenska elever som jag fick arbeta med under min VFU.

Många kulturkrockar

På grund av att det finns många språk finns också många kulturer, vilket gör att man måste vara ödmjuk och förstående inför att andra tänker annorlunda än man själv. Så om du åker till en Europaskola, var beredd på kulturkrockar.

Det var verkligen intressant att få vistas i en skola där språk florerar och många olika kulturer kommer samman. Detta var det som var absolut roligast med min resa, då jag fick observera hur olika lärare från olika kulturer undervisar. Bland annat observerade jag undervisning på franska och engelska. Här har jag också fått uppleva hur eleverna får lära sig ett andraspråk genom att de får gå till en lärare med andra elever som talar andra språk och där läraren enbart talar målspråket. Eleverna får då försöka förstå sammanhanget utan att kunna ett ord på det språket och det kan tyckas svårt och hårt, men barn är fantastiska och de lär sig enormt fort och rätt vad det är så börjar de tala målspråket.

Stort fokus på språk

Jag fick också undervisa engelska på engelska, vilket var mycket spännande då jag hade elever som inte talade svenska. Språk har ett stort fokus på denna skola och när eleverna går ut skolan vid 18 års ålder kan de näst intill tala fyra språk flytande.

Utöver mina observationer av språkinlärning har jag dessutom fått diskutera utbildning och pedagogik med en mängd lärare med olika bakgrund och kultur.

Jag har även varit med på en lärarutflykt med svenska sektionen då vi besökte ett slott och oväntat hittade ett bokberg! Det var inte vad jag hade förväntat mig när jag kom hit, men det var väldigt härligt och jag kände mig verkligen som en del av lärarteamet.

Förutom de kontakter och det arbete jag fick göra i skolan så var det även kul att upptäcka staden Bryssel. Bryssel är en enormt fin plats och jag rekommenderar varmt alla att åka hit. På bilden nedan kan ni se mig på Grand Place som är en av de vackraste platserna i Bryssel. Bara att få stå på detta torg genererar glädje. Av att vara ute i staden fick jag också nya vänner som jag redan har planer på att hälsa på till våren.

Minna Billström på Grand Place i Bryssel.
Minna Billström på Grand Place i Bryssel.

Tips till dig som vill göra din VFU utomlands:

  • Sök i tid
  • Kolla upp vilka datum din VFU-period är
  • Leta efter boende i tid
  • Boka flygbiljetter i tid
  • Se om det finns en Facebookgrupp eller annat forum för svenskar som bor i det land dit du ska, där man bland annat får hjälp med boende
  • Kolla upp vädret i landet inför de kommande veckorna, så att du packar rätt kläder