Tycker du kontraster är charmiga? Vill du vidga dina vyer?
Gör praktik på utlandsskola!

Jag går på lärarprogrammet på Stockholms universitet och studerar till svensk- och spansklärare för högstadiet och gymnasiet. Som lärarstudent tänker man nog att man inte kan genomföra studier utomlands då programmet är så pass "Sverigebundet". Men, detta är inte sant! Det går att genomföra VFU på svenska utlandsskolor som följer det svenska skolsystemet.

Jag har genomfört min sista praktikperiod på lärarprogrammet på den svenska skolan i Fuengirola i södra Spanien. Jag har enbart positiva erfarenheter från min praktik på denna utlandsskola och jag tänkte därför dela med mig av lite tankar jag hade under praktiken och reflektioner som kommit efter hemkomsten. Följande citat är hämtade ur ett mejl som jag skrev till mina lärarstudentkamrater när jag hade varit tre dagar på praktiken:
 

Två världar som möts

Lite update: kom hit!!!! Underbar skola, underbara lärare, en handledare som ger energi som hette duga! (…) eleverna är otroligt mysiga och öppna. Det märks att man är i en miljö med folk som är vana att möta nya människor och kulturer. Men det är väldigt konstigt att komma in från gatan där det sitter äldre spanska herrar och tar sitt morgonkaffe och 'skriker' till varandra, in i en svensk skola och se veckans matsedel 'sprödbakad fisk med kokt potatis' och där mötas av elever som säger hej till mig på svenska för att sedan byta till spanska när de pratar med sin kompis... snacka om två världar som möts! (…) Det är mycket att ta in! Men spännande! Och mitt i allt detta ska man fokusera på att lägga upp undervisningen..."

Det man måste vara beredd på, som alltid när man är ute på VFU, är att det är mycket arbete. Kanske mer när du är på en utlandsskola, i alla fall var det så för mig, då jag inte hade mitt vanliga liv hemma som skulle gå ihop utanför VFU:n. Detta innebar att jag enbart hade praktiken att tänka på, vilket jag har insett var ytterligare en fördel med att åka iväg och praktisera utomlands.
 

Extra spännande elevgrupper

En annan aspekt jag vill lyfta fram är eleverna. Alla elevgrupper är unika oavsett var man än är, men jag skulle vilja säga att dessa elevgrupper kanske var extra spännande på grund av dess heterogenitet. Alla hade verkligen olika bakgrunder, de var från olika delar av Sverige eller Spanien, de hade bott olika länge i dessa länder och anledningarna till att de var bosatta i Spanien och gick i en svensk skola var lika många som det fanns elever. Genom alla dessa blandade erfarenheter i klasserna fick man verkligen många olika perspektiv på det som diskuterades under lektionerna.

Förutom alla upplevelser som du får ta del av i skolvärlden får du dessutom uppleva ett annat land utanför arbetstiden. För mig var det speciellt Spanien som lockade då jag ska, förutom att undervisa i det spanska språket, även guida mina framtida elever in i den spanska kulturen.

Jag vill avslutningsvis råda dig som funderar på att göra praktik utomlands till att genomföra detta! Jag önskar att fler får vara med om en sådan rik vistelse som jag upplevde under mina sex veckor i en svensk utlandsskola i södra Spanien!

¡Suerte! (Lycka till!)
Linda, lärarstudent vid Stockholms universitet
 

Intresserad av VFU utomlands?

Läs mer på www.isd.su.se/studerautomlands och länken "VFU i utlandet". Ta kontakt med den internationella koordinatorn vid Institutionen för språkdidaktik: international@isd.su.se