Min resa började på en tågperrong i Stockholm en sen måndagskväll. 36 timmar och fem tågresor senare klev jag av resans andra nattåg och möttes av ett soligt Zürich. En helt ny stad, ett helt nytt land och ett helt nytt skolsystem.

Jag gjorde min verksamhetsförlagda utbildning (VFU) dels på en schweizisk skola och dels på Svenska skolföreningen och hann också med att gå på ett par seminarium på lärarhögskolan i Zürich, Pädagogische Hochschule Zürich (PHZH).

Trappan upp till lärarhögskolan i Zürich är fylld med värdegrundsord som Utveckling, Reflektion, Relation och Vetande.
 

På förmiddagarna var jag i en ganska liten schweizisk privatskola med totalt 55 elever, och den skiljde sig ganska mycket från en vanlig kommunal skola. Bland annat fick eleverna lunch och behövde inte gå hem och äta, vilket annars är vanligt i de kommunala skolorna. Undervisningsspråket är tyska, och även om jag pratar tyska var det en utmaning att undervisa på det i början.

Ger andra perspektiv

Det schweiziska skolsystemet skiljer sig en del ifrån det svenska vilket ledde till en del kulturkrockar. Att plötsligt bli kallad Frau Wahlgren istället för Christin var inte helt lätt i början, men efter ett tag reagerade jag automatiskt när elever använde det. Att se ett annat skolsystem, andra böcker och material och andra sätt att undervisa har varit givande och gett andra perspektiv på den undervisning jag har sett under tidigare VFU-perioder. En del saker tar jag med mig som tips och inspiration, annat tar jag med mig som exempel på situationer jag skulle vilja hantera på andra sätt. Det saknas inte saker att fundera och reflektera över när man gör sin VFU utomlands.

Eftermiddagarna tillbringade jag med Svenska skolföreningen, en förening som bedriver undervisning i svenska och SO under eftermiddagarna, för barn som har svenska som modersmål eller av andra anledningar pratar svenska hemma. Barnen går i schweiziska eller internationella skolor och har svenska en gång i veckan. Jag fick följa fem grupper som leddes av fem olika lärare.

Trygg i lärargruppen

Att få uppleva, observera och undervisa svenska utifrån andra förutsättningar än de i Sverige har varit otroligt givande. Svenska skolföreningen har inga egna lokaler utan bedriver sin undervisning på schweiziska och internationella skolor i och runt omkring Zürich. Detta har gjort att jag har fått möjlighet att se många olika skolmiljöer och platser, vilket har varit väldigt intressant. Från första början kände jag mig välkommen och trygg i lärargruppen och fick förtroendet att leda undervisning direkt i vissa grupper. Många givande och intressanta samtal har det blivit och att få följa så många lärare är en fantastisk möjlighet att få se och uppleva olika lärarstilar.

Det har varit en otrolig erfarenhet att göra VFU utomlands. Även om det har varit intensivt har det definitivt varit värt det. Man får uppleva så mycket som man inte hade fått vara med om annars. Så om du funderar på att göra din VFU utomlands - gör det! Det ger en massor med nya erfarenheter att ta med sig både i studier och i kommande lärarjobb.

Var ute i god tid

Ett tips är att vara ute i god tid med alla praktiska saker som resa och boende. Förbered så mycket du kan innan du åker, det kommer antagligen att vara fullt upp när du väl är på plats. Och försök att se lite av landet du besöker - åk på helgutflykter, promenera runt och lär känna staden, och om du åker till Zürich får du inte missa chokladen! Var beredd på en intensiv men också rolig och lärorik VFU-period, fylld av intressanta och spännande upplevelser.

Christin Wahlgren, grundlärarstudent vid Institutionen för språkdidaktik

Zürich.