Jag gjorde min tredje VFU-period på den svenska skolan på Teneriffa. När jag sökte plats för att göra min verksamhetsförlagda utbildning (VFU) utomlands så tänkte jag att jag skulle kunna åka vart som helst bara för att få den erfarenheten och uppleva en annan kultur och se en ny skola och verksamhet. Jag fick sedan veta att jag hade möjlighet att göra min VFU på Teneriffa tillsammans med en tjej från en annan klass. Vi kände inte varandra innan men det kändes väldigt roligt att få möjligheten att åka tillsammans med en annan student.

Vi började sedan planera vår resa genom att boka flyg och boende samt kolla upp lite om Teneriffa eftersom ingen av oss hade varit där innan. Genom airbnb hyrde vi tillsammans en lägenhet som låg i en liten stad som heter Palm-mar. Vi valde att bo utanför Los Cristianos, där skolan låg, på grund av att det var väldigt dyrt med boenden där. Palm-mar var en mysig liten stad, runt om där vi bodde fanns det några restauranger och café och dessutom en fin strandpromenad. Det gick bussar från Palm-mar till Los Cristianos där skolan ligger men vi hyrde en bil under hela vår vistelse. Detta gjorde vi för att vi även skulle ha möjlighet att upptäcka ön under vår lediga tid.

Varje fredag åt alla elever och lärare fredagsbaguette på stranden. Sedan hade eleverna möjlighet att leka innan de slutade för dagen och tog helg.
 

Los Cristianos är en turistig stad med en fin strand och många restauranger. Skolan låg väldigt nära stranden där  klassen och hela skolan höll till flera gånger i veckan. Att tillsammans med eleverna gå ner på stranden och ha utematematik var inte helt fel när det var kyla och snö hemma i Sverige. Självklart var det inte bara det härliga vädret som gjorde att min VFU-period var toppen. Den svenska skolan på Teneriffa är en liten och familjär skola. Redan första dagen blev vi varmt välkomnade av både lärare, rektor, elever och föräldrar. Det var en härlig sammanhållning mellan alla på skolan, det var så härligt att se att alla elever lekte med varandra.

Utsikt från en utflykt med hela skolan där vi vandrade i bergen. Eleverna hade under dagen som uppgift att måla av växter. Skolan jobbade med temat Leonardo da Vinci och den här dagen var en av temadagarna.
 

Något som jag reflekterade över var även att eleverna var väldigt öppna för nya människor och att de vågade ta för sig på ett sätt som jag inte känner igen från mina tidigare erfarenheter i skolan. Jag gillade även att lärarna hade bra samarbete och de var både positiva till sitt yrke och till att vi var där, vilket gör väldigt mycket när man kommer som student. Min klass var en 1-2:a som bestod av 12 elever och tjejen som jag åkte med var i en 3-4:a som hade ungefär lika många elever. På hela skolan var det ungefär 60 elever från förskolebarn upp till niondeklassare.

En av mina farhågor var att det var en klass 1-2 för jag trodde det skulle bli svårt att arbeta med de olika kunskapsnivåerna. Men under och efter min VFU ser jag endast det som en fördel då det ju ser ut så även i vanliga klasser, att eleverna ligger på väldigt olika nivåer. Jag fick öva på att anpassa undervisningen till alla elever. Det som även var positivt med åldersintegrerade klasser var att de hjälpte och stöttade varandra.

Eleverna spelar fotboll på stranden i Los Cristianos.
 

Jag lärde mig väldigt mycket under min VFU och jag är så glad att jag fick göra den på Svenska skolan på Teneriffa. Jag skulle varmt rekommendera andra studenter att göra detsamma.

Jennifer Engström