Hej, jag heter Elinor och läser Grundlärarprogrammet med inriktning mot F-3. Våren 2017, i början av min femte termin, gjorde jag min tredje VFU-period på Svenska skolan i Lissabon, Portugal.

Skolan ligger i Carcavelos, ett område längs kuststräckan mellan Cascais och Lissabon. Här hyrde jag även en lägenhet och hade ca 10 minuters promenad till skolan (samma till tåget). Från skolan kunde man i sin tur promenera ner till stranden på fem minuter. Allt var väldigt tillgängligt och gav ett positivt första intryck som sedan höll i sig hela vägen.

Nya utmaningar och insikter

Min VFU på Svenska skolan i Lissabon innebar många nya intryck, upplevelser och erfarenheter som jag är väldig glad över. Det är en utmaning att resa iväg till en ny miljö och inte veta så mycket om vad som väntar. Det är just därför man ska ta sig an möjligheten och utmaningen att göra just det!

Dels var det en ny upplevelse i sig att bo i Lissabon under en månads tid med portugisisk kultur och samtidigt få erfarenhet kring hur en svensk utlandsskola kan bedrivas. Dessutom arbetade skolan med åldersintegrerad undervisning med fokus kring montessoripedagogik, vilket också blev en ny utmaning i min planering och mitt praktiska arbete.

Jag ser det som en stor vinst att få förståelse för vilka utmaningar eller fördelar man ställs inför i detta sammanhang. Allt från att arbeta på en liten skola där allt känns väldigt familjärt, med mycket samarbeten, till att arbeta med klassammansättningar som är i ständig rörelse. Somliga elever stannar hela sin skoltid, medan det också finns de som bara stannar i några veckor eller kortare än så. Inte minst om man eventuellt vill söka sig till internationella arbetsplatser framöver, då är man med utlandspraktiken redan en erfarenhet rikare.

Det märks att skolan, såväl elever som personal, är vana vid att ta emot lärarstudenter. Redan från dag ett kände jag mig som en i teamet. Min handledare och personalen på skolan var oerhört flexibla, öppna och uppmuntrande, vilket gav mig många möjligheter att öva och pröva. På vägen fick jag med mig gediget med kunskaper kring laborativa material och hur man på olika vis kan strukturera undervisning i åldersblandade grupper, men också så mycket annat värdefullt som bäst upplevs på plats.

Framförallt är den internationella miljön härlig på sitt vis. Undervisningen bedrivs på svenska, men under dagarna talas och omringas man av många olika språk; svenska, portugisiska, engelska, norska och många fler. Jag fick även undervisa temaarbeten i engelska på engelska, vilket var väldigt kul. Förutom alla nya tips som de delade med sig angående undervisning så var de inte heller sena med att tipsa om hur man bäst upplever Lissabon, bjuda in till morgonträning på stranden, yogaklasser, lektioner i portugisiska eller personalevents. Jag har alltid velat åka just till Portugal, så det blev en stor bonus i sig helt klart, och en plats jag varmt vill rekommendera!

Lite handfasta tips

Tips till dig som blivit tilldelad en VFU-plats utomlands är att i god tid ordna med flygbiljetter och boende för vistelsen. Jag bokade boende via Airbnb, vilket var väldigt smidigt. För dig som ska åka till Lissabon, jag bodde som sagt i Carcavelos, men det är inte något problem att bo några tågstationer bort.

 

Om du har möjlighet, flyg ner några dagar innan praktiken och ta någon dag eller två till att installera dig och få en känsla för platsen. Jag flög ner tillsammans med en vän vilket också gav en härlig mjukstart och weekend i Lissabon.

Vill man vara förberedd rent praktiskt eller mentalt kan man även kontakta skolan och sin handledare, presentera sig och höra sig för vilka områden och ämnen som kommer att bearbetas under din VFU-period.

Det blir kul!

Jag rekommenderar även att ta kontakt med andra studenter som gjort sin VFU på samma skola och plats. Då kan man få tips och svar på eventuella frågor man kan ha både innan eller under resan. Sist men inte minst, åk med öppet sinne och utmana dig själv - det blir kul!