Stranden ligger precis vid Svenska skolan på Teneriffa. Här har eleverna alla sina idrottslektioner, lunch varje fredag och ibland fritids.
Stranden ligger precis vid Svenska skolan på Teneriffa. Här har eleverna alla sina idrottslektioner, lunch varje fredag och ibland fritids.
 

Efter mycket mailande och många olika besked från skolor runt om i världen fick jag någon månad innan min tredje verksamhetsförlagda utbildning, VFU, veta att jag kunde boka en biljett till Teneriffa. Jag hade aldrig varit på någon kanarieö eller besökt en svensk skola utomlands tidigare så detta var något helt nytt och spännande.

Redan första dagen i skolan fick jag höra av barnen att jag "måste besöka vulkanen Teide".
Redan första dagen i skolan fick jag höra av barnen att jag "måste besöka vulkanen Teide".

Vandrarhem nära skolan

Jag bokade en tur- och returbiljett till den södra flygplatsen och kollade upp olika hotell och vandrarhem i Los Cristianos där skolan ligger. Eftersom området är ett typiskt turistområde dit många åker charter fanns inte många billiga hotell. Om man har längre tid att förbereda sig kanske man kan hitta något billigare vandrarhem utanför Los Cristianos eller bo inneboende hos någon, men för mig fick det bli ett vandrarhem som låg precis bredvid skolan, för lite under 5000 kr i veckan. Om ni är villiga att dela rum med andra på vandrarhemmet är det mycket billigare, men eftersom de andra som bor där är semestrande turister som gärna kommer hem klockan fyra på morgonen är det inget jag skulle rekommendera.

Vandrarhemmet heter Hostel Tenerife och ligger bokstavligt talat några meter från skolan, vilket var perfekt. Om ni ska göra er VFU i Svenska skolan på Teneriffa och tycker att Hostel Tenerife verkar lockande (och ni inte är rädda för kackerlackor och annat mysigt) är ett tips att inte boka via booking.com eller liknande, utan maila vandrarhemmet direkt och förklara att ni vill bo där under en längre period och att ni ska praktisera på Svenska skolan precis intill. Troligtvis kommer de att ge er ett bättre pris (vilket ägaren nämnde när jag kom dit och redan hade betalat via hemsidan, kul).

Alla klasser samarbetar

I alla fall. Som barn bodde jag, precis som eleverna på svenska skolan, också utomlands och flyttade runt till olika länder. Sedan jag var liten har jag alltid tänkt att jag vill bli lärare och arbeta på engelsktalande internationella skolor utomlands, men jag kände inte till att det även fanns svenska skolor utanför Sverige. Efter att ha gjort min VFU III i en månad på en svensk utlandsskola kan jag säga att jag verkligen skulle vilja arbeta på en sådan i framtiden. Jag märkte redan första dagen vilken bra sammanhållning det var i skolan trots att elever hela tiden kommer och går. Alla klasser samarbetar, från förskolan upp till årskurs sex, med speciella teman där de arbetar på sina egna nivåer och tillsammans skapar fantastiska projekt. Eleverna leker med varandra på rasterna oberoende av ålder och tar hand om varandra. Varje morgon sjunger eleverna i alla årskurser tillsammans under morgonsamlingen. Klasserna är väldigt små (upp till tolv elever i varje klass, vilka är blandade) vilket möjliggör detta, men det är också tack vare de otroliga lärarna som skolan har en sådan gemenskap. Jag blev väldigt inspirerad!

Vi sammanfattar boken ”Kenta och barbisarna”.
Vi sammanfattar boken "Kenta och barbisarna".
 

En utmaning för mig var att anpassa undervisningen efter alla elevers behov. Självklart är det alltid nödvändigt att anpassa undervisningen, men det faktum att klasserna var blandade (till exempel F-1, 2-3 osv.) gjorde detta extra tydligt. Något jag lärt mig är att istället för att alltid planera olika uppgifter/aktiviteter för elever som ligger på olika nivåer, är att låta eleverna arbeta med samma uppgift men ställa olika krav på dem och ge vissa mer stöd. Detta och en massa andra erfarenheter kommer jag ha användning av och ta med mig till vilken skola jag än hamnar på i framtiden.

Jag lärde mig otroligt mycket av att göra min VFU i en svensk utlandsskola och jag tycker att alla som har möjlighet och har intresse av att resa och se hur olika skolor arbetar borde pröva på att göra VFU utomlands!

Anna Karlsson, student på grundlärarprogrammet
 

Praktiska tips

  1. Var ute i god tid och maila internationella koordinatorn. Efter ni ordnat ett möte och diskuterat möjligheterna kommer du att behöva skicka ett motivationsbrev och dina betyg samt fylla i en blankett där du anger vilka tre svenska skolor du helst skulle vilja göra din VFU på.
  2. Så fort du fått reda på om en skola kan ta emot dig är det bra om du letar efter biljetter och boende, då priserna ökar och vandrarhem/hotell blir uppbokade. Se till så att boendet inte ligger för långt ifrån skolan och kolla upp hur man tar sig dit.
  3. Ta kontakt med skolan via mail, presentera dig och fråga om vad de arbetar med just nu och hur du kan förbereda dig.