Jag heter Emmy och läser grundlärarprogrammet med inriktning mot F-3. Mitt 2018 startade med att jag tillbringade min tredje praktikperiod på Skandinaviska skolan i Maputo.

Maputo är huvudstad i Moçambique som ligger i sydöstra Afrika. Staden ligger vackert vid havet och bara ett par timmar från Sydafrikas och Swazilands gräns. Skolan jag besökte var en liten skola med elever i årskurserna F-9 och den ligger i ett område som kallas Polana Cimento.

Utmana dig själv

Att åka utomlands för att göra praktik möjliggör för en massa nya intryck. Jag har skapat mig nya erfarenheter och minnen som jag kommer att bära med mig resten av livet. Det medför även så många andra upplevelser genom att du möter ett nytt land och en ny kultur.

Jag passade på att resa runt i Moçambique innan min praktik började, just för att få uppleva så mycket som möjligt av ett nytt spännande land. Moçambique bjuder på milslånga stränder och öar och landet bär på minnen från en gammal portugisisk kolonialmakt. Inte långt från Maputo ligger även den fantastiska nationalparken Kruger där jag fick möjlighet att beskåda "the big five".

Liten skola

Jag blev varmt välkomnad av alla på skolan. Eftersom skolan är relativt liten skapade det en familjär känsla där jag kände trygghet och gemenskap. Skolan drivs av en förening där alla föräldrar är medlemmar och de är väl insatta i skolan och de beslut som tas.

Det är en skandinavisk skola där undervisningen sker på svenska, men även norska, danska, engelska samt portugisiska talas och lärs ut. Skolan tar tillvara på både skandinaviska och moçambikiska högtider och maträtter. Det var en harmonisk känsla att befinna sig på skolan under dagarna, stämningen var glad och inspirerande.

Samarbete blir av stor vikt på en liten skola och lärarna och rektorn var ett sammansvetsat team som fick mig att känna mig som en del av arbetet. Klasserna var åldersintegregerade, F-3, 4–6 samt 7–9. Åldersintegrerade klasser var inget jag tidigare erfarit och jag blev positivt överraskad över hur eleverna på många sätt kan gynnas av det. Det var väldigt lite konflikthantering och de stora eleverna lekte med de yngre och de tog hand om varandra väl, något som var väldigt fint att se.

Elevgrupperna på skolan är i ständig förändring då många av familjerna endast stannar i ett par år på grund av jobb. Detta leder till att stor vikt ligger i att arbeta ihop grupperna på ett sätt så att alla känner sig trygga. Det var både eleverna och lärarna väldigt duktiga på. Efter skoltid erbjuds även många olika aktiviteter för både anställda, elever och föräldrar, såsom fotboll, bio, simning och innebandy.

Min handledare, rektorn och de andra anställda på skolan var väldigt uppmuntrande och fick mig att verkligen prova att bygga upp min undervisning på mitt sätt, något som jag är oerhört tacksam för. Det är inte förrän man själv får fria händer att verkligen prova sig fram som man kan lära sig och utvecklas. Det är genom detta jag tar med mig många erfarenheter till mitt fortsatta lärande.

Tänk på

  • Var i god tid med din ansökan för att få åka iväg.
  • Det är ingen annan än du som kommer hjälpa dig att fixa flygbiljetter, boende och visum, så ta tag i sådant direkt.
  • Om möjligt, försök få tag i någon som tidigare besökt skolan som kan ge handfasta tips kring boende och allt möjligt.
  • Ta även kontakt med handledaren för att kunna förbereda er på vad som förväntas av både dig och handledaren, det är en intensiv period och kan man planera lite i förväg är det bara positivt.

Jag rekommenderar verkligen också att du tar tillfället i akt och reser runt för att ta in så mycket som möjligt innan praktiken drar igång, på så sätt får du uppleva ännu mer av din resa.

Jag rekommenderar alla att göra någon av sina VFU-perioder utomlands, och jag rekommenderar varmt Skandinaviska skolan i Maputo!

Emmy