Varför ville du åka ut som lärarstudent på VFU i utlandet?

När jag började på ämneslärarprogrammet visste jag att jag ville förlägga så stor del av utbildningen som möjligt utomlands. Jag fick höra talas om utlandsskolor som följde svenska läroplaner och blev intresserad och eftersom jag redan hade gjort en VFU-kurs i Sverige kändes det spännande att få se något nytt. Jag var nyfiken på att se hur det skulle kunna vara att arbeta på en utlandsskola.

Hur kom det sig att du åkte till just detta land/denna stad?

Spanska är mitt andraämne och jag såg det som en möjlighet att samtidigt försöka förbättra språket och lära mig mer om Spanien. Jag läste två terminer spanska i Barcelona, men hade aldrig varit i Andalusien och svenska skolan i Fuengirola kändes därför som ett självklart val.

Vad är den största skillnaden om du jämför vardagen med vardagen i Sverige?

Undervisningen är densamma som i Sverige. Eleverna går i skolan mellan klockan 9 och 15 och det är samma ämnen på schemat. En skillnad är att många av eleverna är flerspråkiga och för mig som är intresserad av flerspråkighet var det intressant att se hur andraspråksutvecklingen kan se ut i ett land där svenska inte är majoritetsspråk och det talades många olika språk på rasterna.

I matsalen serveras typisk svensk skolmat, men så fort du går ut på gatan möts du av doften av tapas och nybakat bröd. Jag upplevde också en stark känsla av sammanhållning och gemenskap på skolan. Det är en liten skola där man värnar om varandra.

Hur är det att vara student/lärare i det här landet? Likheter/skillnader? Något som har förvånat dig?

Som andraspråkslärare kan man jobba med så kallad "kompletterande svenska". Det är kurser i svenska för elever som till vardags går i spanska skolor och sedan kommer till svenska skolan någon dag i veckan för svenskundervisning. Det finns också nybörjarkurser i svenska som främmande språk för vuxna, vilket var väldigt spännande. Många av eleverna på gymnasiet är gäststudenter och bor i spanska värdfamiljer därför blir skolan en mötesplats och eleverna är engagerade i olika aktiviteter, också på kvällstid. Det är en liten skola som i år hade cirka 230 elever från förskola till gymnasium. Alla elever går i samma byggnad. Det gör att det blir en mycket familjär stämning och som ämneslärare får man också chans att träffa de yngre eleverna och samarbeta med deras lärare, vilket är lite ovanligt i Sverige. Därmed hann jag under min VFU se högstadiet, gymnasiet och vuxenutbildningen - hur bra som helst!

Vad tycker du om landet och staden?

Jag blev förvånad över hur många svenskar som bor i södra Spanien. Du kan hitta köttbullemackor, gå på surströmmingsfest, klippa dig hos svenska frisörer eller besöka svenska massörer. Men det finns också mycket spansk kultur att upptäcka. Jag fick chans att följa med skolan på en av deras kulturresor till en stad som heter Ronda, där vi såg en av Spaniens vackraste tjurfäktningsarenor och en gammal stadsdel med judiska och arabiska lämningar. När jag fick tid över gjorde jag en del resor på fritiden, men jag hann bara se en bråkdel. I Andalusien finns ett rikt kulturliv, men också vackra stränder, sol och shopping. Det var en intensiv, men fantastiskt lärorik månad.

Vad skulle du säga till någon som funderar på att förlägga en del av sina studier utomlands?

Ta chansen! Du tar med dig erfarenheter som du har väldigt stor nytta av i ditt framtida studie- och arbetsliv. Man lär sig otroligt mycket och får nya perspektiv när man reser och ser världen. Ett tips är att ta vara på hjälpen från universitetets sida och tänka på att vara ute i god tid. Var också beredd på att det krävs en extra arbetsinsats och eget engagemang för att hitta boende, resa och att organisera utlandsvistelsen. Det kan också vara bra att tänka igenom innan vad man vill få ut av sin utlandsvistelse, väl på plats går dagarna fort. Jag fick möjligheten att besöka en spansk grundskola för att se hur spanska som andraspråksundervisningen ser ut och blev erbjuden att besöka lärarutbildningen på Malagas universitet, sådant upplever man bara om man gör VFU utomlands.

Hur tror du att du kommer att ha nytta av dessa erfarenheter i framtiden?

Att få se en utlandsskola hör inte till vanligheterna och det är en otroligt bra erfarenhet. Jag kan absolut tänka mig att arbeta på en utlandsskola i framtiden och nu fick jag en inblick i hur vardagen kan se ut. Jag tar med mig mängder av nya insikter från möten med elever, personal och min handledare. Dessutom tycker jag att man får se det svenska skolsystemet i ett nytt perspektiv på en utlandsskola. Många elever och föräldrar har erfarenheter från andra länders skolsystem och det omgivande samhället har en annan utbildningstradition. Det gör att skolan utmärker sig just som en svensk skola - med allt vad det innebär - vilket är jätteintressant!

Clara Palm