University of Waikato

Min utbytesupplevelse började i slutet av februari 2016. Vägen till University of Waikato i Hamilton, Nya Zeeland, var inte alltid helt smidig. Innan man ger sig iväg måste man förbereda sig med mycket egen inläsning och inhämtning av information, men man lär sig mycket av det. Det var mycket att fixa med, sätta sig in i och en hög med papper att ordna med innan jag äntligen satte mina fötter i landet efter 35 timmars resande. Det var dock tusen gånger om värt det.

Som grundlärarprogramstudent F-3 läste jag kurser utanför mitt program, eftersom det inte går att tillgodoräkna sig utlandsstudier i nuvarande utbildningsprogram. Därför hade jag stora valmöjligheter kring vilka kurser jag skulle läsa. Jag valde till slut: utbildningsstudier, akademisk engelska, psykologi och mänsklig utveckling. Den stora skillnaden mot Stockholms universitet var att alla kurser lästes på en gång, mestadels föreläsningar och hemstudier. I övrigt var det samma referenssystem och lärarna bedömde liknande.

Vänner för livet

Jag valde att bo på campus. Alternativen var att ha helpension eller självhushåll, jag valde det senare och det var en enkel process att ansöka om det online. Jag är oändligt glad över var jag hamnade, för i den lägenheten fann jag vänner för livet.

En fördel med att bo i Sverige och Stockholm är att vår kostnadsstandard redan är ganska hög, Nya Zeeland är varken dyrare eller billigare än Sverige. Dock är det viktigt att räkna med att folk kommer med attityden att resa, uppleva och utforska varje ledig stund, och det kostar pengar! Jag rekommenderar starkt att man planerar för detta för att få ut det mesta av upplevelsen. Jag hade inget stipendium under min tid där utan klarade mig på tidigare löner och CSN. Man kan också söka stipendium från Folkskoleseminariets minnesfond, men det måste man göra våren innan det läsår då utlandsstudieperioden förväntas ske. Annat att tänka på är att  kolla upp om du får extrajobba i landet på ditt visum, till exempel får man inte jobba i Nya Zeeland när man endast studerar där en termin.

Breddade möjligheter för framtiden

Nyss hemkommen inser jag hur mycket jag utvecklats under min utbytestermin. Först och främst har jag knappt pratat eller skrivit på svenska på nästan ett halvår, jag har alltså höjt mina språkkunskaper i engelska enormt. Därigenom har jag också fått nytt självförtroende vad gäller min förmåga att kommunicera skriftligt och muntligt akademiskt på engelska, vilket verkligen breddar mina möjligheter för framtiden. Det har även varit väldigt intressant att uppleva nya perspektiv och andra synvinklar som både skolan och mötet med andra människor givit mig. Jag har funnit nya vänner och fått minnen och drömmar som kommer att gynna mig mycket i mitt framtida yrke som lärare.

Det bästa rådet jag kan ge till dig som vill göra samma sak är att vara öppen, ta tillvara på upplevelsen på alla sätt och vis och njuta allt du kan!

Trots att jag är otroligt nöjd med hur min skolgång var i Nya Zeeland, så är det människorna, platserna och resorna vi gjorde som satte sina djupaste spår. Vi kunde vara på lektion ena stunden och sex timmar senare uppleva den vackraste solnedgången jag sett på en strand, på andra sidan jorden hemifrån.