Ämneslärarstudenten Mikael Audell sökte ett MFS-stipendium och gjorde fältstudier i Kina.
Ämneslärarstudenten Mikael Audell sökte ett MFS-stipendium och gjorde fältstudier i Kina.
 

Jag som har skrivit denna reseberättelse heter Mikael Audell. Jag har studerat till ämneslärare och det var under en tidigare termins utbytesstudier som mitt intresse för Kina väcktes. Jag hade inte funderat särskilt mycket kring Kina tidigare och det var egentligen en serie tillfälligheter som gjorde att jag faktiskt kom iväg. Kina har oerhört mycket att upptäcka, jag fann mig snabbt tillrätta i mitt tillfälliga hemland och gjorde allt jag kunde för att lära mig så mycket som möjligt om språk, kultur, matlagning, traditioner och politik. Åter i Sverige efter terminens slut insåg jag snabbt att jag på något sätt ville tillbaka. Det ledde till att jag två år senare sökte, och fick, ett Minor Field Study-stipendium för att genomföra fältstudier för min kandidatuppsats i språkdidaktik.


Nedan följer en redogörelse för mina upplevelser i Kina, uppdelat i något så när kronologisk ordning, där sådant har tagits med som kan vara av nytta för den som är intresserad av att genomföra en liknande (eller helt olik) studie i Kina.

Visum

Ansökan är godkänd och du vet att du ska åka iväg. Då är nästa steg att söka visum, för det är det viktigt att göra i god tid. Man måste ta i beaktande att det kan ta lång tid att sätta sig in i visumkraven för vissa länder. Visumkraven kan variera från år till år och land till land. Jag hade hjälp på plats av mina tidigare lärare på universitetet i den staden jag varit i, och skulle till igen.

Praktiskt kring resa

Vad gäller själva resan till Kina så skiljer det sig inte särskilt från att resa till något annat land. Var ute i god tid och kika runt noggrant för att få så bra pris som möjligt. Om du behöver resa vidare i landet, antingen med inrikesflyg, buss, tåg eller något annat färdmedel, så är det bra att i förväg skriva ned adresser och dylikt på papper som du kan visa upp. Observera att engelska med största sannolikhet inte kommer fungera utanför de allra största flygplatserna. Du kan inte heller skriva ned kinesiska adresser med "våra" bokstäver för att visa för exempelvis taxichaufförer, de kommer inte att förstå, utan se till att ha adresser och annat nedskrivet på kinesiska. Kinesiska tågbiljetter är svåra att boka på internet för en utlänning, men det fungerar smidigt och är billigt att ordna med när du väl är på plats.

På plats

Nu börjar det riktiga äventyret! Om du inte har varit i Kina tidigare så kommer den första tiden gå åt till att "tryckutjämna" kulturchocken. Kina skiljer sig på många sätt från kringliggande länder, och populära turistländer som Thailand och Vietnam är ofta mycket lättare att vistas i som utlänning. Det första praktiska hindret du kommer att stöta på är språkbarriären. Utanför de största städerna så är engelskkunskaperna i praktiken obefintliga. Yngre människor har visserligen läst engelska i skolan, men brist på praktisk övning gör att de allra flesta inte kan kommunicera på engelska. Vid det här laget har du dock antagligen kontakt med personer på plats som kan hjälpa dig med det praktiska. Använd dem, och fråga om allt du behöver hjälp med!

Det är svårt att säga något generellt om hur man ska tänka kring boende i Kina. De allra flesta löser antagligen detta innan ankomst till Kina. Att boka hotell går att göra på internationella bokningssajter på internet. Boka dock inte för lång tid, då det går att få bättre priser på plats. Observera att det inte är alla hotell som tillåter utländska gäster. I mitt fall så bokade jag en vecka på hotell, för att sedan på plats ta hjälp av vänner och helt enkelt hyra en vanlig lägenhet. Att söka lägenhet innebar i mitt fall att vi promenerade till ett förmedlingskontor, fick förslag på en lägenhet, gick och tittade på den, för att sedan skriva på papper. Avklarat på ett par timmar. Standarden på hotell är oftast hög, medan standarden på vanliga lägenheter är lägre än vad vi är vana vid. Se till att du förstår vad du betalar för - ingår gas, el, internet etcetera? Du kommer troligtvis att behöva betala en liten deposition som du sedan får tillbaka när du flyttar ut.

I Kina är mat ett äventyr! Det är förstås väldigt annorlunda från den kinesiska mat du hittar i Sverige. Maten skiljer sig också mycket åt från region till region. I Kina hittar du mat överallt, ofta till ett fantastiskt billigt pris. Det finns ingen särskild fungerande kontroll av hur mat tillreds, alltså måste man själv avgöra vad som är säkert att äta och inte. Det är dock inte ett tillförlitligt sätt att gå efter att "det ser fräscht ut". Den bästa maten jag ätit i Kina har varit på små, smutsiga hål-i-väggen-restauranger, där borden är utplacerade på gatan utanför. Bättre är att gå efter hur mycket folk som är där, om stället har många gäster så betyder det troligtvis att maten både är god och att den omsätts snabbt, vilket minimerar risken för magproblem. Kranvatten kan du inte dricka någonstans. Vatten/te som du blir serverad på restauranger är alltid kokt och således säkert att dricka.

Förbered dig på hur vädret kommer att vara! Det är lätt att bli förvånad över hur kallt det blir på vintern i stora delar av Kina. Jag befann mig i södra delarna av landet, i Sichuan-provinsen. I december kan det bli neråt tio plusgrader på dagen (och ännu lite kallare på natten). Det låter inte särskilt farligt, men betänk då att man i södra Kina inte använder sig av central uppvärmning, samt att byggnader generellt sett saknar all typ av isolering. Det betyder att temperaturen inomhus kommer vara ungefär densamma som utomhus. Ytterkläder på inomhus!

Att genomföra fältstudier i Kina

Du kommer att stöta på både hinder och unika möjligheter i Kina! Min erfarenhet är att folk generellt sett är oerhört entusiastiska och glada att man intresserar sig för deras land, och gärna hjälper till. Jag intervjuade lärare på ett flertal gymnasieskolor och det var inte svårt att få lärare att ställa upp. Även skolledarna uttryckte att det var hedrande att få utländskt besök. Räkna dock med att vissa kulturskillnader ibland kan verka förvirrande. Det kan ibland vara så att du förväntas göra något i gengäld, exempelvis i mitt fall att ställa upp och vara med på lektioner med lärarnas elever, svara på frågor, träffa folk med mera. Detta kan vara mycket givande och roligt, även om det ibland kan kännas som att beslut fattas över ens huvud och att man inte själv bestämmer. Mitt råd är att helt enkelt vara snäll och trevlig tillbaka och ställa upp på det du tycker känns rimligt.

I kontakten med personer på plats behöver du vara mycket tydlig med vad det är du vill göra när det gäller fältstudien. Språkbarriär och kulturella skillnader gör att det lätt kan bli missförstånd. Även om Kina nuförtiden är ett relativt öppet land, så bör du vara medveten om att vissa ämnen är känsliga, eller till och med fullkomliga tabun. Undvik att skapa jobbiga situationer, både för dig och de personer du är i kontakt med. Om du är i Kina för att exempelvis på något sätt genomföra din fältstudie kring mänskliga rättigheter så bör de personer du är i kontakt med vara helt införstådda med vad det handlar om.

De intervjuer jag genomförde gick bra och jag kunde hålla mig till min tidsplan. Jag fick bra hjälp av mina kontaktpersoner på plats. När mina intervjuer var genomförda så var planen att slutföra mesta delen av uppsatsen på plats i Kina. Praktiska svårigheter, som att endast ha tillgång till min laptop och inga bibliotek eller böcker gjorde att det gick långsammare än jag hade väntat mig. I slutändan gick det bra, men jag var tvungen att arbeta hårt med arbetet efter att jag återvänt till Sverige.

Säkerhet

Vad gäller kriminalitet så är Kina generellt sett mycket säkrare än någon europeisk stad. Våldsbrott, särskilt riktat mot utlänningar, är extremt sällsynt och inget man behöver oroa sig för. Den största faran är garanterat trafiken, som i likhet med många andra länder i Asien ofta är kaotisk. Observera hur kineserna beter sig och ta gärna rygg på någon när du korsar en väg så klarar du dig från de största farorna.

Du kommer troligtvis att bli "risig" i magen under din tid i Kina, men förutom det är det inga särskilda sjukdomar man behöver oroa sig för. För vissa områden rekommenderas vissa vaccinationer, men jag anser att behovet för det är överskattat. Luftkvaliteten är extremt dålig på många platser, men det kommer inte att påverka din hälsa nämnvärt under så kort tid.

Avslutande reflektioner

Att genomföra sin fältstudie i Kina är en enormt givande upplevelse! Kinesisk kultur skiljer sig mycket från vad man som svensk är van vid och många tidigare fördomar kommer att sättas på spel. Jag hade innan min MFS-vistelse varit i Kina tidigare, vilket gjorde att min uppstartsfas förkortades avsevärt. Om det är första gången man besöker Kina så rekommenderar jag att läsa på så mycket som möjligt och mentalt förbereda sig inför resan. Det gör att man snabbare kan anpassa sig på plats och känna sig mer säker i situationen. Då kommer man också snabbare igång med sin fältstudie och kan undvika onödig tidspress.

Mikael Audell