Lydia Sundh med vännen Cecilia Eklund utanför den privata skolan hon besökte i Phnom Penh.
Lydia Sundh med vännen Cecilia Eklund utanför den privata skolan hon besökte i Phnom Penh.

Jag läser till ämneslärare i engelska och franska för gymnasiet och har under min sista termin skrivit uppsats i engelska, vilket jag bestämde mig för att göra utomlands.

Jag ville dock inte lägga till en extra termin, som skulle bli nödvändigt om jag samlade in data i utlandet under terminen. I engelska skriver man nämligen uppsatsen parallellt med två andra kurser och jag skulle få för hög frånvaro på dessa två kurser.

Efter samtal med Engelska institutionen gavs det alternativ till att lösa detta, jag kunde påbörja min uppsats redan i maj och åka för att samla in data under sommaren, innan höstterminen började.

Student från Kambodja

Jag fick en handledare av Engelska institutionen som hjälpte mig att välja metod och ämne. Redan då hade jag börjat slänga ut lite krokar i min bekantskapskrets, och fick napp från Kambodja med hjälp av en tidigare utbytesstudent från Phnom Penh som pluggat i Sverige.

I juli åkte jag till Kambodja för två veckor, där jag besökte engelskalektioner på en privat skola i Phnom Penh och en statlig skola i Siem Reap. Det var väldigt intressant att se, mycket känner man igen i skolmiljöer men i Kambodja arbetar de efter andra förutsättningar.

Vid Angkor Wat i Siem Reap.
Vid Angkor Wat i Siem Reap.

Jag spelade in två olika lektioner och först när jag var hemma igen i Sverige, och höstterminen hade börjat, började jag bearbeta resultaten och hitta vad jag önskade fokusera på. I mitt fall blev min frågeställning hur frågor används av lärare i klassrummet, vad för typ av frågor, när de uppkommer och vilket pedagogiskt fokus de uppfyller.

För mig var detta ett bra sätt att knyta kontakter på andra skolor i världen och jag hoppas kunna fortsätta samarbeta med dessa skolor när jag har börjat arbeta som lärare.

Intressant land

Kambodja är ett intressant land där mycket håller på att hända utvecklingsmässigt. Jag hade turen att få mycket översatt från khmer till engelska av utbytesstudenten, och fick uppleva Kambodjas kultur på ett mer inhemskt sätt än när jag tidigare turistat.

Jag åkte tillsammans med en vän som inte är student, så när jag inte var på besök i skolorna reste vi runt och turistade. Men det som jag tar med mig mest från resan är att få se andra klassrum med andra förutsättningar och knyta kontakter med andra skolor i världen som kan användas under lärarprofessionen.

Jag fick stipendium dels från Lärarförbundet samt två stipendier från Gotland, vilka täckte alla mina utgifter för datainsamlingen.

Lydia Sundh, ämneslärarstudent

Palatset i Phnom Penh.
Palatset i Phnom Penh.