CLV – Concordia Language Villages, är en organisation som jobbar med Immersion-språkprogram och med att bygga en global gemenskap. Sedan 1961 jobbar de i norra skogen av Minnesota, USA. Sjölunden - den svenska byn - finns sedan 1975. Det är ett "lilla Sverige" mitt i USA där barnen kan lära sig svenska, svensk kultur, äter svensk mat och deltar i olika program från en veckas dagis till fyra veckors studentprogram.

Lärarstudenten Maria Guthke från Stockholms universitet sommarjobbade där under fem veckor och berättar här om sina erfarenheter:

Smittande entusiasm

Jag fick veta om jobbmöjligheten på Sjölunden i början av maj - ganska last minute. Så varför sa jag ja? På beskrivningen lät det som ett roligt sommarjobb och när jag pratade med Kajsa från CLV under intervjun märktes det att hon är väldigt glad över sitt jobb och Sjölunden. Entusiasmen bara hoppade över till mig.

Dygnet runt-jobb

Sommarjobbet består av en veckas orientation och fyra veckors summer camp. Jag undervisade studenter (14-18 år) under fyra veckor. Utöver själva undervisningen hjälpte alla till så att lägret fungerade smidigt.

Man bor och äter med sina elever, så det är ett jobb som pågår dygnet runt. Om du vill samla erfarenheter som lärare, utveckla dig genom ledarskap och samarbete och fräscha upp dina engelskakunskaper så är det här jobbet för dig.

Roliga aktiviteter

Orientation week är på campus av Bemidjis College och summer camp är i en "by" där man bor med andra ledare och deltagare. Dagarna är fulla med roliga aktiviteter, från snabbdopp på morgonen till kvällsprogram. Maten är inspirerad av det traditionella svenska köket och allt handlar om att lära sig det svenska språket och den svenska kulturen.

Dean från Sjölunden, Kajsa och den internationella koordinatorn Suk-hi vid Institutionen för språkdidaktik jobbade hårt för att göra det möjligt för oss lärarstudenter i Stockholm att jobba på Sjölunden. En erfarenhet som verkligen är värd mycket. Sommaren 2016 var det Kim och jag som åkte från Stockholms universitet till Sjölunden – kanske är det du sommaren 2017?