Maria Mützell har en livsdröm om att starta något eget, kanske ett bed and breakfast. En helg drog hon med sig hela familjen till Dalarna för att titta på en fastighet som var till salu. Läget var perfekt men det skulle ha tagit minst ett år bara att fixa till huset, så drömmen finns kvar.

På vardagarna på Stockholms universitet hittar man Maria på Språkstudion, nere på plan 2 i Södra huset. Där är hon som administratör en spindel i nätet och har övergripande koll på det mesta. Det jobbet passar henne perfekt eftersom hon är den typ av person som gillar att ordna upp saker, att strukturera och se till att allt fungerar.

Mossväggar

I Språkstudions dynamiska miljö finns det alltid något att ta tag i. Nu har de till exempel ett stort renoveringsprojekt på gång, då de två datorsalarna ska byggas om så att studenterna får bättre förutsättningar för sitt lärande. Det handlar framför allt om rättssäkerheten vid examinationer, förbättrad tillgänglighet och större integritet vid självstudier, men man passar samtidigt på att skapa en mer harmonisk studiemiljö.

Maria Mützell visar hur mosspaneler kommer att placeras på väggarna i Språkstudions datorsalar.

Maria Mützell tycker det är kul med inredning, färger och funktionalitet och känner sig väldigt engagerad i ombyggnaden:

- Vi vill gärna ha bättre luft i de nya lokalerna och det kommer att ordnas genom bland annat mossväggar och många gröna syregivande växter, berättar hon.

Att ha mossor och lavar på väggarna har blivit populärt på senare tid. Man monterar paneler med mossa sida vid sida för att täcka en hel vägg. Det är både ljuddämpande och främjar inomhusmiljön.

I Språkstudions nya datorsalar kommer även delar av taket att vara täckt av mossa. Maria berättar att det är ett lättskött material som endast kräver en liten dusch då och då.

Professionell studio

Sedan Maria Mützell började på Språkstudion har även deras inspelningsstudio byggts om. Det var ett projekt som hon gnuggade händerna av att få ta tag i:

- Där fanns det en stor förbättringspotential, det var väldigt murrigt och fullt med prylar överallt, säger hon. När vi började få fler förfrågningar och bokningar blev det nästan ett måste att göra något åt det rummet, så vi rev ut hela rasket och tänkte nytt.

Nu har Språkstudion en professionell och inbjudande inspelningsstudio, som används flitigt för olika slags produktioner.

Språkstudions inspelningsstudio efter ombyggnaden.
 

Spetsar öronen

Maria Mützell har en utbildning från Australien inom Hotel Management och jobbade nästan 20 år i hotell- och konferensvärlden. Hon älskar service - att ge, att hjälpa, att förutse, och framför allt kontakten med människor. Hon har också alltid varit fascinerad av språk och spetsar öronen när hon hör studenterna prata på Språkstudion - arabiska, kinesiska, japanska... Åh, vad hon önskar att hon kunde förstå!

- Jag brukar ladda ner olika språkappar, berättar hon. Just nu försöker jag närma mig arabiskan och lyssnar lite här och där när jag hinner. Men bara att förstå alfabetet är en stor utmaning och jag har inte kommit så långt än att jag försökt läsa.

Maria är en energisk person som hela tiden vill vidare och utvecklas. Hon trivs bra på Språkstudion och tycker jobbet är kul, men vill gärna hinna med många saker i livet och tankarna om att starta eget finns hela tiden i bakhuvudet.