Den vackra grekiska ön Zakynthos.

I Språkstudions mål för 2018 ingick att någon i personalgruppen skulle genomföra ett internationellt mobilitetsbesök eller ett Erasmusutbyte någon gång under året. Vi undersökte bland annat möjligheten att besöka ett språkcentrum i Europa för att göra en jobbskuggning, men i stället hittade vi via medarbetarwebben en Staff Training week som passade för hela personalgruppen, New pathways in foreign language teaching and learning.

Utbildningen anordnades av Foreign Langugage Centre samt Center for the Study of the Hellenic Language and Culture vid universitetet i Ioannina. Universitetet har hållit flera liknande utbildningar tidigare, programmet verkade mycket relevant, och ön Zakynthos, där utbildningen skulle ges, såg inspirerande och kulturellt intressant ut. Vi ansökte via de formulär som institutionens internationella koordinator hänvisade oss till. Ansökningsprocessen var relativt smidig och vi blev glada över att bli antagna till utbildningen och beviljade medel.

Zakynthos

Ön Zakynthos ligger utanför Greklands västkust i Joniska havet. Det är en väldigt kuperad ö, med olivlundar, pinjeträd och vackra sandstränder. 1953 drabbades ön av ett kraftigt jordskalv och har återuppbyggts i den venetianska stil som präglar byggnaderna på ön. Det finns dock fortfarande spår efter tragedin på hus och gator.

Zakynthos är också känt för sina sköldpaddor (caretta caretta) som i juni lägger ägg på Zakynthos stränder. Många grekiska miljöorganisationer och WWF kämpar för sköldpaddornas fortsatta överlevnad som dessvärre hotas av både sopor från havet och av den växande turismen.

Zakynthos är känt för sina sköldpaddor.

Universitetet i Iaonnina

Det gavs ingen möjlighet att besöka universitetet i Ioaninna, som ligger på fastlandet, men kursledarna presenterade verksamheten tämligen utförligt. Universitetet har funnits sedan 1964 och har ca 25000 inskrivna studenter. Vi blev alla inbjudna att besöka universitetet vid vår nästa Greklandsvistelse.

Ansökningsprocessen

Planeringen och förberedelserna inför den här utbildningen var inte optimal, bland annat ansökte vi för sent till kursen, och räknade lite fel i budgeten. Däremot är den ett gott exempel på hur samarbete och effektiva kommunikationsvägar kan skapa goda förutsättningar för internationell mobilitet.

Staff Training Week

Utbildningen hölls i stadens åldrade men charmiga rådhus/stadshus där vi hälsades välkomna av stadens borgmästare. Därefter tog kursledarna Theodora och Alexandra över. Deltagarna kom från hela Europa, samt en deltagare från Saudiarabien. På programmet stod bland annat "innovativa metoder inom språkundervisning och språkinlärning", "internationalisering inom utbildning", "språkundervisning i en global kontext", samt en liten crash course i grekiska.

Veckan var givande på många sätt. Vi fick mycket tid till nätverkande och idéutbyte med de andra deltagarna och vi fick erfara hur Erasmusprogrammet kan ge upphov till nya samarbeten och ny inspiration. Vi njöt av det färgglada grekiska köket och den rika kulturen, men fick samtidigt en reality check i form av presentationer om de stora utmaningar som Grekland har i flykting- och integrationsfrågor, med fokus på språkundervisning och motivation till språkinlärning.

Den inspiration och de tips om innovativa verktyg och metoder inom språkdidaktik som vi hoppats på uteblev dock i princip helt. Presentationerna innehöll inte många nyheter för oss vilket var en besvikelse, samtidigt som det var positivt att känna att vår egen verksamhet jämförelsevis ligger i framkant.

Aktiviteter och utflykter

I programmet fanns flera utflykter inbokade, bland annat till Navagio Beach eller Shipwreck beach som den också kallas, Blue Caves och den pittoreska byn Keri Village. Det gavs även utrymme för egna aktiviteter, och vi åkte då på sköldpaddssafari. Det var härliga utflykter både för teambuilding inom vår egen arbetsgrupp, och för internationellt nätverkande.

Utvärdering

Vi som åkte har olika roller på Språkstudion, och hade olika förväntningar. Alla blev nöjda med något och ingen med allt, men den samlade bilden var att vistelsen var värdefull framför allt vad gäller nätverkande. Våra personliga bäst och sämst låter såhär:

Christine Ericsdotter Nordgren, föreståndare:

  • Bäst med veckan: Lära känna nya språknördar och titta på havet.
  • Sämst med veckan: Dåligt internet så det inte gick att jobba med annat när presentationerna var tråkiga.

Henrik Nordgren, dator-, system- och mediaansvarig:

  • Bäst med veckan: Bra nätverksmöjligheter, och att vi hamnade på ett grekiskt bröllop en kväll och fick vara med och dansa.
  • Sämst med veckan: Dålig tidshållning i schemat.

Maria Mützell, administratör:

  • Bäst med veckan: Det gavs mycket utrymme till nätverkande och erfarenhetsutbyte i en fantastisk omgivning.
  • Sämst med veckan: Långdragna presentationer i en icke luftkonditionerad lokal.
Christine Ericsdotter Nordgren, Henrik Nordgren och Maria Mützell.