"Anna Kaya är legitimerad grundskollärare i svenska, svenska som andraspråk och SO, masterstudent i språkvetenskap och arbetar som projektledare vid Nationellt centrum för svenska som andraspråk (NC) vid Stockholms universitet. Hon är också en av de som hörs mest i skoldebatten, speciellt när det handlar om nyanlända elever.

Anna Kaya började blogga om skolutveckling och om nyanlända elevers rättigheter i affekt 2008:

- Jag jobbade i Rinkeby och blev irriterad på hur man jämförde skolresultat. Man tittade bara på siffror och antal elever, inte vilka elever som gömde sig bakom siffrorna. Det var så orättvist! Jag visste inte hur jag skulle nå ut, så jag började blogga för att skriva av mig.

Genom sitt bloggande och andra aktiviteter på sociala medier blev hon för några år sedan uppringd av föreståndaren för Nationellt centrum för svenska som andraspråk (NC) som frågade om hon ville jobba med att utveckla centrets resurser på webb och i sociala medier.

Nationellt centrum för svenska som andraspråk är ett nationellt resurs- och utvecklingscentrum som drivs på regeringens uppdrag och finns vid Institutionen för språkdidaktik vid Stockholms universitet. Anna Kayas uppgift är att skapa opinion, vara en resurs och öka kunskapen om svenska som andraspråk och språkutveckling på alla nivåer, främst hos lärare.

Mycket av arbetstiden används till att kommunicera med lärare, skolledare, journalister, politiker, olika typer av tjänstemän och myndigheter. Men hon har också andra uppdrag, som att skriva stödmaterial för undervisning av nyanlända för Skolverkets räkning, skriva texter för Läslyftet och arbeta fram utvecklingspaket för lärare. Hon läser också utredningar och skriver remissvar till Utbildningsdepartementet och är med i expertgrupper och som sakkunnig i frågor kring undervisning av nyanlända.

- Eleverna är hela tiden i centrum, vi måste göra allt vi kan för att få likvärdighet i skolan. Nyanländas röster hörs inte och deras vårdnadshavare har också tysta röster. Vi på NC talar för dem!"

Läs hela intervjun med Anna Kaya i Universitetsnytt nr 2:
     Mångsidig makthavare i skolans värld